Teksten van Burgerhuizen in art nouveau

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300899

Burgerhuizen in art nouveau ()

Deze twee burgerwoningen in art nouveau werden gerealiseerd rond 1908 door bouwmeester Jacques De Weerdt, voor eigen rekening.

De woningen hebben witte bakstenen parementen waarin witte natuursteen is verwerkt voor de decoratieve omlijsting van de muuropeningen. Materiaalgebruik en verfijnde decoratie in natuursteen herkennen we als een typisch kenmerk van de gevels die Jacques De Weerdt in deze en in de aangrenzende straten realiseerde. De Lange en de Korte Van Ruusbroecstraat waren samen met de Oostenstraat zijn werkterrein in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog; zijn rijk uitgewerkte gevels bepalen er het straatbeeld.

Nummer 45 is een burgerhuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Begane grond met korfbogige deur en gekoppelde vensters. Op de bel etage een gekoppeld drielicht in natuurstenen omlijsting met strakke art-nouveaudecoratie, en een driezijdige ijzeren balkonleuning met geometrische en florale motieven. In de bovenverdieping twee rechthoekige vensters, gevat in verdiepte muurvelden met blinde boogvelden waarin wellicht oorspronkelijk mozaïek of sgrafitto verwerkt was. Het houten schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, alsook de houten kroonlijst op kleine modillons.

Nummer 43 verloor een deel van haar karakter door een verbouwing in de jaren 1980, met aanpassing van de verhoogde begane grond en het souterrain. De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De brede venstertravee loopt uit in een klokgevel, met natuurstenen omlijsting, waarnaast een oeil-de-boeuf in het dakveld boven de deurtravee. Rondboogdeur en korfboogvensters. Geometrische art-nouveaumotieven in de omlijsting van de klokgevel en van het bel-etagevenster. Balkonleuning en schrijnwerk vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 448.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Burgerhuizen in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175144 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen in art nouveau (25-35, 43-45, 46-48) ()

Art-nouveaugetinte enkelhuizen van twee tot drie traveeën en gemiddeld drie bouwlagen, te dateren circa 1910-15. Gekleurde bakstenen lijstgevels met dito banden en mozaïekdecor en overwegend segmentbogige muuropeningen.

Nummer 33 naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1913, met erker en balkon; vegetale siermotieven boven de ingang en aan het balkon.

Nummers 27, 31 en 35 zijn identiek en voorzien van een gebogen ijzeren balkonleuning op de bel-etage.

Nummer 45 met gekoppelde bel-etagevensters in typische omlijsting, de driezijdige ijzeren balkonleuningen met geometrische en florale motieven.

Nummers 46-48 en Lange Van Ruusbroecstraat nummer 17: eenheidsbebouwing met verhoogde hoektravee voorzien van loggia en koepel en hoger opgaande zijtravee met topstukken; begane grond met voormalige winkelpui.

  • VELDEMAN M. 1986: Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, Gazet van Antwerpen, 26 september 1986, 26.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, 96.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuizen in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175135 (geraadpleegd op ).