Twee burgerhuizen met diamantslijperij

Beschrijving

Deze twee identieke, gespiegelde burgerhuizen met eclectische lijstgevels, werden in 1907 ontworpen door bouwmeester Jacques De Weerdt voor Van Schevenstein en Myin. Samen met de twee woningen werd de achterliggende diamantslijperij gebouwd, een gebouw dat nog steeds is bewaard.

De twee burgerhuizen tellen drie bouwlagen en twee/drie traveeën onder een zadeldak. De lijstgevels hebben een geel bakstenen parement op plinten in blauwe hardsteen, en met witte natuursteen voor speklagen en brede omlijstingen met zware sluitstenen van de muuropeningen. De eenvoudige, vrij zware bouwstijl is atypisch voor het oeuvre van Jacques De Weerdt, die talrijke woningen ontwierp in deze en omliggende straten en daarbij doorgaans koos voor verfijnde en rijk versierde gevelontwerpen in art nouveau of in een historiserende stijl.

Behalve de deur op nummer 49, is alle schrijnwerk vervangen. De smeedijzeren borstweringen voor de vensters op de eerste verdieping zijn bewaard.

Achter de woningen is het gebouw van de diamantslijperij bewaard. Het is een eenvoudige, functioneel opgebouwde lage bouw onder plat dak, met een vrije tuingevel. Twee deuren in de zijtraveeën waartussen brede rechthoekige vensters. Het gebouw bestond uit één grote ruimte binnenin, met achterin een kleine afgezonderde ruimte voor toilet en pomp.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 795.