Eenheidsbebouwing in art nouveau

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf bijna identieke woningen in eenvoudige art-nouveaustijl, gebouwd rond 1907 voor eigen rekening van bouwmeester Jos. Lathouwers. De woning op nummer 23 behoorde ook tot deze reeks, maar werd na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog vervangen. Wellicht werden de huizen allemaal gebouwd als meergezinswoningen, met een appartement op elke bouwlaag.

De woningen tellen allemaal drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De kleurrijke bakstenen lijstgevels combineren witte en gele baksteen met blauwe hardsteen voor banden, siermetselwerk en sluitstukken van de waterlijsten boven de segmentbogige muuropeningen.

De nummers 27, 31 en 35 bewaren de oorspronkelijke, gebogen ijzeren balkonleuning op de bel-etage. Nummers 29 en 31 behielden in de borstweringen beschadigde art-nouveau-mozaïekpanelen. De kroonlijsten van 31 en 35 worden ondersteund door houten schragen waartussen witte bakstenen versiering. Overal is het schrijnwerk van vensters en deuren vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 377.