Teksten van Eenheidsbebouwing in art nouveau

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300902

Eenheidsbebouwing in art nouveau ()

Eenheidsbebouwing van vijf bijna identieke woningen in eenvoudige art-nouveaustijl, gebouwd rond 1907 voor eigen rekening van bouwmeester Jos. Lathouwers. De woning op nummer 23 behoorde ook tot deze reeks, maar werd na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog vervangen. Wellicht werden de huizen allemaal gebouwd als meergezinswoningen, met een appartement op elke bouwlaag.

De woningen tellen allemaal drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De kleurrijke bakstenen lijstgevels combineren witte en gele baksteen met blauwe hardsteen voor banden, siermetselwerk en sluitstukken van de waterlijsten boven de segmentbogige muuropeningen.

De nummers 27, 31 en 35 bewaren de oorspronkelijke, gebogen ijzeren balkonleuning op de bel-etage. Nummers 29 en 31 behielden in de borstweringen beschadigde art-nouveau-mozaïekpanelen. De kroonlijsten van 31 en 35 worden ondersteund door houten schragen waartussen witte bakstenen versiering. Overal is het schrijnwerk van vensters en deuren vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 377.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175136 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen in art nouveau (25-35, 43-45, 46-48) ()

Art-nouveau-getinte enkelhuizen van twee tot drie traveeën en gemiddeld drie bouwlagen, te dateren circa 1910-15. Gekleurde bakstenen lijstgevels met dito banden en mozaïekdecor en overwegend segmentbogige muuropeningen.

Nummer 33 naar ontwerp van J. De Weerdt, van 1913, met erker en balkon; vegetale siermotieven boven de ingang en aan het balkon.

Nummers 27, 31 en 35 zijn identiek en voorzien van een gebogen ijzeren balkonleuning op de bel-etage.

Nummer 45 met gekoppelde bel-etagevensters in typische omlijsting, de driezijdige ijzeren balkonleuningen met geometrische en florale motieven.

Nummers 46-48 en Lange Van Ruusbroecstraat nummer 17: eenheidsbebouwing met verhoogde hoektravee voorzien van loggia en koepel en hoger opgaande zijtravee met topstukken; begane grond met voormalige winkelpui.

  • VELDEMAN M. 1986: Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, Gazet van Antwerpen, 26 september 1986, 26.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, 96.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175133 (geraadpleegd op ).