erfgoedobject

Eenheidsbebouwing in art nouveau

bouwkundig element
ID: 300903   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300903

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze drie woningen maakten deel uit van een in 1906 opgetrokken reeksbebouwing van tien gelijkaardige opbrengstwoningen ontworpen door Rodolphe Frank voor twee Brusselse opdrachtgevers. Vijf woningen waren eigendom van advocaat A.J.M. Huisman, wonende in de Luxemburgstraat 8 in Brussel. De andere vijf werden gebouwd voor rekening van Vincent Lejeune, die in de Troonstraat 50 in Brussel woonde. Slechts drie van de tien woningen zijn bewaard, waarbij nummers 26 en 28 zijn samengevoegd tot één woning.

De stijl van de woningen typeert het oeuvre van Frank, namelijk de gele bakstenen parementen, met zeer eenvoudige, strakke vormgeving waarin art-nouveau-elementen zijn verwerkt.

De meergezinswoningen tellen allemaal twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. Er werden telkens twee geveltypes afgewisseld, één met twee bovenvensters en friezen onder de kroonlijst, en een tweede met een gekoppeld drielicht op de bovenverdieping, die in zijn totaliteit licht overkragend is uitgewerkt, uitlopend in drie pilasters.

Art-nouveaudetaillering in de rechte, natuurstenen latei van de deur, in de hardstenen onderdorpels van de bovenvensters en in de versiering van de ijzeren I-balken van venster en bovenlicht van de deur van de centrale gevel.

Schrijnwerk van de vensters deels bewaard, deuren vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 838.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eenheidsbebouwing in art nouveau [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300903 (Geraadpleegd op 31-05-2020)