Begin-20ste-eeuwse burgerwoning

Beschrijving

Deze begin-20ste-eeuwse burgerwoning met klassiek opgebouwde, gele bakstenen lijstgevel, sluit aan bij de eenheidsbebouwing op nummers 1-7 en ondersteunt daarmee het straatbeeld. De woning werd samen met een achterliggende opslagplaats en paardenstal gebouwd in opdracht van L. Zurings naar ontwerp van A. Roosen.

De woning telt vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, waarbij de bovenverdieping een latere toevoeging is ter vervanging van een mansardedak. Eclectisch karakter door de combinatie van de strakke neoklassieke gevelopbouw en het gebruik van gele baksteen met natuurstenen speklagen, een element overgenomen uit de art nouveau. Geprofileerde houten kroonlijst, kordonlijsten en puilijst, segmentbogige deur en vensters met nieuw schrijnwerk, geaccentueerde sluitsteen en sober versierde borstweringen.

De woning heeft in de linker travee een poort met doorgang naar de paardenstal en opslagplaats. De drie rechter traveeën zijn volgens de gangbare, uit de 19de eeuw stammende enkelhuisschema ingedeeld, met een zijdelingse gang met trappenhuis, waarlangs zich een enfilade van salon, eetkamer en veranda bevindt. Achter de gang zit de keuken en een toilet.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 2077.