erfgoedobject

Burgerhuis van F. Delhaye

bouwkundig element
ID
300912
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300912

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1893 ontworpen door Lodewijk Peeters-Gowie in opdracht van F. Delhaye, die zijn monogram in een medaillon bovenin de gevel liet plaatsen.

De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. Bepleisterde gevel met plint in blauwe hardsteen. De opbouw van de gevel wijkt iets af van de klassieke standaardisatie die de meeste neoclassicistische woningen uit die periode typeert. Er is duidelijk gewerkt met een ontwerp op maat van de klant. Zo is er gekozen voor rondbogige muuropeningen op de begane grond, voor een centraal risaliet bekroond met een driehoekig fronton en voor rolwerkcartouches en een medaillon in de boogvelden die de bovenvensters overspannen. Ook de diamantkoppen tussen de bovenvensters en het verzorgde ijzerwerk van de balkonleuning wijzen op een persoonlijke aanpak. Het schrijnwerk van de dubbele deur is bewaard; de ramen zijn nieuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1090.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis van F. Delhaye [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300912 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.