Gekoppelde tuinwijkwoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Kardinaal Mercierplein
Locatie Kardinaal Mercierplein 15, 16, Zelzate (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

omvat de bescherming als monument Tuinwijk Klein Rusland: gekoppelde woning
gelegen te Kardinaal Mercierplein 15 (Zelzate)

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-2009.

omvat de bescherming als monument Tuinwijk Klein Rusland: gekoppelde woning
gelegen te Kardinaal Mercierplein 16 (Zelzate)

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-2009.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Tuinwijk Klein Rusland

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

De gekoppelde woningen nummers 15-16 bevinden zich in de westelijke hoek van het Kardinaal Mercierplein en grenzen achteraan aan een pad dat tevens de grens vormt van Tuinwijk Klein Rusland.

De woningen maakten deel uit van de derde bouwcampagne van de tuinwijk in de periode 1922-1928 met verschillende huizengroepen rondom het Kardinaal Mercierplein, een centraal punt in de wijk waar het belang van de openbare ruimte en de plantsoenen in het stedenbouwkundig ontwerp goed geïllustreerd wordt. De bebouwing van het rechthoekig openbaar plein vormt een harmonisch geheel rondom een aangelegd parkje, met woningen van twee bouwlagen onder plat dak, opgetrokken in asbeton. De huizen werden in aantal variërend aan elkaar gekoppeld tot huizenblokken met individueel herkenbare woningen. Wisselende gevelritmering en verspringende bouwvolumes en rooilijnen zorgen toch voor een gevarieerd straatbeeld. Modernistische vormgeving met kubistische opbouw door de verspringende volumes onder platte daken met dakoverstek, oorspronkelijk in hout, nu ingepakt met kunststof. De noordelijke rij met vijftien huizen werd na de oorlogsschade in 1947-1950 gerenoveerd. De ruw gepleisterde asbetonmuren van alle huizen kregen in de jaren 1950 een bakstenen parement. Het kleurgebruik in gevelafwerking en van het schrijnwerk verlevendigde de architectuur, maar is thans onzichtbaar of verwijderd.

De woningen nummer 15 en 16 vormen een rechthoekig blokje van twee huizen in spiegelbeeld. Achter de woningen is een gekoppelde stalling met toilet gebouwd.

Een inkom bevat de trap naar de kelder en de bovenverdieping en een wc. Opzij van de ingang is een eetkamer ondergebracht, achter de inkom bevindt zich de woonkamer, beide kamers zijn verbonden met een keuken, ingeplant in het verlengde van de eetkamer. Op de bovenverdieping waren twee slaapkamers voorzien en een zoldering.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002316, Zelzate: gekoppelde woningen in de tuinwijk Klein Rusland (LANCLUS K., 2009).

Bron: -

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2009

Relaties

maakt deel uit van Tuinwijk Klein Rusland

Achille De Clercqlaan 1-8, Albert Mechelincklaan 1-17, 2-16, Dimitri Peniakofflaan 1-31, 2A-26, Jozef...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.