erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 300919   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300919

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis maakt deel uit van een ensemble van acht huizen dat het deel van de Lange Altaarstraat tussen de Korte Altaarstraat en de Draakplaats inneemt. Van de acht huizen, is enkel Korte Altaarstraat 22 goed bewaard. De andere woningen, Korte Ataarstraat 24, Lange Altaarstraat 32-38 en Draakplaats 4, zijn allemaal in mindere of meerdere mate verbouwd, waardoor de ensemblewaarde niet meer afleesbaar is.

De huizenrij is gerealiseerd in 1891 door de lokale aannemer L. Peeters-Gowie die met dergelijke eenvoudige opbrengstwoningen mee heeft geïnvesteerd in de opbouw van Zurenborg.

Burgerhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Neoclassicistische lijstgevel, bepleisterd en witgeschilderd, op een plint in blauwe hardsteen en met houten kroonlijst. Kordonlijsten, imitatievoegen op de begane grond, centraal balkon met ijzeren leuning, rechthoekige muuropeningen die regelmatig in de traveeën zijn verdeeld en de bovengevel met centraal risaliet, zijn elementen die allemaal behoren tot het standaard vormenpalet van de eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerwoning. Het schrijnwerk in deur en vensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1432.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300919 (Geraadpleegd op 07-04-2020)