Woning De Wispelaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Wispelaere

Beschrijving

De goed bewaarde, brutalistische villa voor de heer en mevrouw Dewispelaere naar ontwerp van de architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath werd opgetrokken conform een in 1971 goedgekeurde bouwaanvraag.

De ruim opgezette woning telt één volwaardige bouwlaag. De garage en bergruimtes zijn ondergebracht in een halfondergronds souterrain aan de voorzijde. Het pand, enigszins naar achter ingeplant op het noordwestgerichte perceel, wordt voorafgegaan door een voortuin, met links vooraan een Araucaria Araucana (slangenden of apenverdriet). De voortuin is ommuurd met een lage muur van ongelijke hoogte, opgebouwd uit witgeschilderde baksteen.

Ook de woning zelf heeft een parement van witgeschilderde baksteen, zo voorzien op de bouwplannen. Eveneens volgens de plannen is het schrijnwerk uitgevoerd in hout. De dakbedekking was voorzien in zwarte shingles maar is zo niet uitgevoerd of vervangen door roofing. Het onregelmatige grondplan wordt vertaald in een opstand van individuele, massief aandoende volumes onder een combinatie van platte daken en lessenaarsdaken. Het geheel maakt aan de straatzijde een gesloten indruk, slechts doorbroken door enkele rechthoekige vensters en de garagepoort. Een opvallend element is het koppel hoge, ronde schoorstenen in witgeschilderde baksteen die het pand een industriële toets geven.

De inkom bevindt zich aan de linkerkant van de voorgevel. Ten zuidwesten van de inkom aan de straatzijde bevinden zich de leefruimtes, in L-vorm met open plan. Op de living sluit aan de tuinzijde een terras aan. Het meer gecompartimenteerde nachtgedeelte op rechthoekig grondplan, met twee slaapkamers en een badkamer, bevindt zich volgens de plannen ten zuidoosten van de inkom. Zoals bij veel van hun ontwerpen maken de architecten in het interieur gebruik van splitlevels, wat voor een dynamische ruimtewerking zorgt.

Eveneens volgens de plannen zijn de beide schoorstenen de veruitwendiging van een indrukwekkend haardvolume in de living, een element dat bijna systematisch voorkomt in de woningen van Raman en Schaffrath uit deze periode.

De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Drongen, 1971/DR/025.