Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Deze eenvoudige eclectische meergezinswoning werd samen met het huis links en rechts ervan in 1901 ontworpen door F. Reusens als opbrengsteigendom voor de Deurnese dokter Mestag.

Enkel het centrale huis van het ensemble, op nummer 22, is gaaf bewaard. Van de twee flankerende woningen, herkennen we nog de originele bovengevel van nummer 21, origineel zat op de begane grond een winkelpui.

Reusens gebruikt een jaar later hetzelfde typeplan opnieuw voor de bouw van twee huizen in de straat, echter niet meer herkenbaar in het straatbeeld.

Het pand telt drie bouwlagen onder zadeldak, en drie traveeën, die in de bovengevel gereduceerd worden tot twee. Gele bakstenen lijstgevel met witte natuursteen voor speklagen en sluit- en hoekstenen boven de muuropeningen. Klassiek ingedeelde begane grond, met deur en twee vensters op plint in blauwe hardsteen. Bovengevel met klassieke elementen zoals de pilasters en de diamantkoppen onder de kroonlijst, die in contrast staan met het moderne, op de art nouveau geïnspireerde materiaalgebruik en daardoor een eclectisch geheel vormen. Rechthoekige muuropeningen, allemaal onder rechte latei en met ontlastingsboog. Schrijnwerk vernieuwd naar oud model.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 1446, 1902 # 292.