Ensemble van vier burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van vier eclectische burgerhuizen werd in 1905 ontworpen door architect Jos. Claassens, in opdracht van zijn eigen bedrijf, firma Claassens en Van den Heuvel, gevestigd in de Breughelstraat 28 in Antwerpen.

De huizenrij bestaat uit vier woningen van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedaken met telkens een dakvenster met vleugelstukken, waarvan fronton en bekronend, smeedijzeren ornament zijn verdwenen.

De huizen hebben gele bakstenen lijstgevels waarin witte natuursteen is verwerkt voor speklagen en accenten in de omlijsting van de muuropeningen. De twee centrale woningen (13-14) zijn identiek, in gespiegeld schema. Ze hebben segmentbogige muuropeningen, een centraal balkon met ijzeren leuning en tegelpanelen onder de kroonlijst als opvallendste kenmerken. Het parement van 14 is wit overschilderd, een ingreep die de homogeniteit van de reeks stoort; oorspronkelijk ook hier één centraal dakvenster in plaats van de huidige twee.

Het linkse huis (12) is iets rijker uitgewerkt, met gekoppeld drielicht in natuurstenen kozijn en driezijdige erker, bekroond met ijzeren balkonleuning in de brede venstertravee. Elementen die in de andere woningen ook voorkomen zijn de tegelfries onder de kroonlijst, de speklagen en het dakvenster, waarvan enkel het rechtse origineel is. Het schrijnwerk van de deur is bewaard.

De rechter woning (15) lijkt sterk op de twee centrale huizen, maar heeft rechthoekige muuropeningen en een balkon met natuurstenen balustrade.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 876.