Dorpskern Elene

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Gemeente Zottegem
Deelgemeente Elene
Straat Elenestraat, Baron Idès della Failleplein, Kouterstraat, Leopold III-straat, Molenbeekstraat, Rijkbos, Dassegemstraat, Baron Boudewijnstraat, Lippenhovestraat
Locatie Baron Boudewijnstraat, Baron Idès della Failleplein, Dassegemstraat, Elenestraat, Kouterstraat, Leopold III-straat, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat, Rijkbos (Zottegem)
Status (deels) bewaard

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Elene

Beschrijving

De dorpskern van Elene, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef en het kerkhof waarop zich de grafkapel van de familie della Faille bevindt. Tussen de kerk en het kerkhof loopt de kasseiweg Baron Idès della Failleplein. De dorpskern wordt gekenmerkt door 19de- en 20ste-eeuwse bebouwing. Tegenover het kerkhof, aan de andere kant van de Elenestraat, bevindt zich een watermolen op de Molenbeek.

Auteurs: May, Laura