Baileybrug

Beschrijving

Brug over de Hoekevaart, bij het voormalige Fort Sint-Donaas. De brug vormt meer bepaald een verbinding tussen een weiland en een privaat jachtgebied.

Historiek

Een 'Bailey bridge' is een stalen vakwerkbrug, in 1940 ontworpen door de Britse ingenieur Donald Coleman Bailey (1901-1985) als een tijdelijke noodbrug die vooral op het einde en na de Tweede Wereldoorlog veelvuldig werd opgetrokken. De brug, die enkel op mankracht kan opgebouwd worden, is samengesteld met geprefabriceerde stalen onderdelen, gekoppeld door moerbouten en pinnen en een houten brugdek.

Het is onduidelijk of de brug is opgetrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ofwel werd de brug aangelegd na de Tweede Wereldoorlog, in functie van de kleiwinning die plaatsvond in het voormalige Fort Sint-Donaas.

Auteurs: Decoodt, Hannelore