Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd rond 1885 voor de weduwe André Gommers-Van Aelst, een cementhandelaar uit de Koolstraat 2 in Borgerhout. Nog hetzelfde jaar wordt een afsluitingsmuur en een achterliggend magazijn gebouwd. Alles wordt ontworpen door L. Van Aelst, wonende in de Brilstraat 12.

De woning heeft een klassieke, gestandaardiseerde neoclassicistische gevelindeling en –afwerking. Drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel als voorgevel, met hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen en modillons, rechthoekige muuropeningen die regelmatig in de traveeën zijn geplaatst. Begane grond met imitatievoegen, centraal risaliet met balkon en deurvenster onder driehoekig fronton. Schrijnwerk van deur en vensters is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1152, 1885 # 869.