erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
300984
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300984

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, in 1889 getekend door architect Guillaume Van Oenen in opdracht van F. De Bom, een juwelier gevestigd op het De Coninckplein 18 in Antwerpen. Het plan uit het bouwdossier werd in spiegelbeeld uitgevoerd; achter de woning werd een atelier gepland.

Van Oenen was een van de bekendste Antwerpse architecten die ijverig meehielpen de stad in een Belle-Epoquekleedje te steken en bezigde alle toen gangbare bouwstijlen.

De woning telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen op een hoog souterrain, en is gevat onder een mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeuf, die allebei hun oorspronkelijke afwerking kwijt zijn. Witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel. Souterrain met zware hardstenen bekleding, waarin een betralied venster en een lage deur naar de keukenkelder. Hoge dubbele deur, rechthoekig, met natuurstenen latei en bewaard schrijnwerk. Het parement op de verhoogde begane grond is voorzien van imitatiebossage en bevat een rechthoekig venster. Verdieping met links een rechthoekig venster en rechts een zware erker, waarvan de oorspronkelijke houten uitvoering is verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1319.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300984 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.