Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300984

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis, in 1889 getekend door architect Guillaume Van Oenen in opdracht van F. De Bom, een juwelier gevestigd op het De Coninckplein 18 in Antwerpen. Het plan uit het bouwdossier werd in spiegelbeeld uitgevoerd; achter de woning werd een atelier gepland.

Van Oenen was een van de bekendste Antwerpse architecten die ijverig meehielpen de stad in een Belle-Epoquekleedje te steken en bezigde alle toen gangbare bouwstijlen.

De woning telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen op een hoog souterrain, en is gevat onder een mansardedak met dakvenster en oeil-de-boeuf, die allebei hun oorspronkelijke afwerking kwijt zijn. Witgeschilderde, bepleisterde lijstgevel. Souterrain met zware hardstenen bekleding, waarin een betralied venster en een lage deur naar de keukenkelder. Hoge dubbele deur, rechthoekig, met natuurstenen latei en bewaard schrijnwerk. Het parement op de verhoogde begane grond is voorzien van imitatiebossage en bevat een rechthoekig venster. Verdieping met links een rechthoekig venster en rechts een zware erker, waarvan de oorspronkelijke houten uitvoering is verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1319.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175734 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistische burgerhuizen ()

Nummers 45-53, 57, 63-71, 79, 83-91, 99-109: neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, vaak met geblokte begane grond. Rijk uitgewerkte ornamentiek met imitatievoegen, panelen, schijven, wortelmotieven, pilasters, balusters en frontons. Markante erkers (nummers 47 en 51) en balkons. Overwegend rechthoekige muuropeningen, centrale vensters, soms in entablementomlijsting.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175561 (geraadpleegd op ).