Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee neoclassicistische burgerhuizen, oorspronkelijk ook nummer 77 bevattend, als spiegelend evenbeeld van 73. De woningen werden in 1888 getekend door bouwmeester Aloïs Scheepers voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Aloïs Jozef Frans Scheepers was vanaf 1863 tekenaar in stadsdienst, oprichter van het 'Etablissement Géographique A. Scheepers' en vanaf 1888 hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustaaf Royers.

Aloïs Scheepers komt bij de herinventarisatie van de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen tevens naar voor als een architect van bescheiden burgerhuizen met eenvoudige lijstgevels. Vaak kreeg de gevel een neoclassicistische aankleding. Hij realiseerde de woningen in kleine reeksen, meestal voor privé-investeerders. Deze manier van werken verklaart de vrij standaard afwerking van de woningen, die volgens het klassieke eind-19de-eeuwse schema werden opgebouwd en ingedeeld. In dit geval werkt hij voor de bouwmaatschappij die Zurenborg vanaf de jaren 1880 heeft ontwikkeld.

De huizen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedaken met grote dakvensters onder frontons. Klassieke elementen zijn de blauwe hardstenen plinten met keldervensters, bepleisterde lijstgevels met houten kroonlijsten, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen. Kenmerkend voor dit samenstel zijn de fijne ijzeren borstweringen en balkonleuningen op de verdieping en de balkondeuren bekroond met fronton of entablement. Schrijnwerk van 73 is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1888 # 422.