Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vismarkt en omgeving

Beschrijving

Benaderende reconstructie van de vooroorlogse 18de-eeuwse halsgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, door architect Jules Coomans (Ieper). Baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen. Lelie-ankers op de bovenverdieping. Eenvoudig entablement aansluitend bij de ingezwenkte top afgelijnd door vlakke pilastertjes en bekroond met gebogen fronton. Rechthoekige bovenvensters onder strekse late); houten kruiskozijnen onder meer met kleine roedeverdeling, vervangen de vooroorlogse meer verdiepte kruisramen. De houten winkelpui is een imitatieve variante van de oorspronkelijke, en bestaat uit een drieledige kozijnconstructie met centrale deur gekoppeld aan twee uitstalramen; waaiervormig deurbovenlicht.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine