Arth. Michielsplein

Beschrijving

Pleinstraat in het centrum van Terlanen als verbreding van de Abstraat en de Leuvensestraat. Het centrum van Terlanen ligt langs deze verbreding van de baan die het gehucht Tombeek met Huldenberg verbindt.

Vanaf 1497 "Plaetse" genaamd. Op de Ferrariskaart is al een pleinaanleg of straatverbreding zichtbaar voor de vroegere Sint-Michielskapel waarvan de sloop in 1848 geregistreerd werd op het kadaster. Op deze locatie staat vandaag de gemeenteschool. In 1868 was het oude kerkhof rond de kerk nog niet ontruimd. In de notulen van de Gemeenteraad van 10 juli 1868 wordt gemeld dat de kerkfabriek het oude kerkhof aan de gemeente wou verkopen. Na het verdwijnen van het kerkhof werd het plein verbreed tot het huidige plein.

Sinds 1930 heeft het plein een eigen naam, genoemd naar Arthur Michiels, een overleden soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, omgekomen in Pervyse op 4 (?) november 1914. Op het kerkhof is er ook een herdenkingsplaat.

Voor het huidige ontmoetingscentrum staat het beeld "Turfboer" opgericht in 2006 en vervaardigd door Hilaire Vloebergh. Dit beeld verwijst waarschijnlijk naar het veen dat ontgonnen werd door de Terlanenaren voor eigen gebruik. Tussen Tombeek en Sint-Agatha-Rode zijn er langs de Lane op verschillende plaatsen vijvers en putten te vinden die herinneren aan het turfsteken. Rechts voor de gemeenteschool staat een vrijheidsboom, een eik, aangeplant ter gelegenheid van de viering rond het honderdjarig bestaan van België. Aan de overzijde van de straat nog enkele gecementeerde dorpswoningen (nummer 10-12) die kenmerkend zijn voor het dorpscentrum.

Nummer 1 grote voormalige dorpswoning gedateerd door ankers 1737. Bewaarde omlijstingen van zandsteen. Door recente verbouwingen is de oude structuur van de woning waarschijnlijk verdwenen. Nummer 14 is een dwarsschuur gedateerd door ankers 1885 bij een nieuwe woning.

Op de hoek met de Molenstraat, Sint-Rochuskapel ingebouwd in een woonhuis (Arth. Michielsplein nummer 9). De gevel van de kapel is opgebouwd uit rode en gesinterde baksteen en voorzien van een spitsboogvormige toegang. Boven de toegang gevelsteen met niet meer leesbaar opschrift (A HUWAERT?). Het interieur van de kapel werd vernieuwd en er staat een gipsen beeld van Sint-Rochus.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Overijse (afdeling II), 1848/81.
  • LAMAL D. 1982: Oudstrijder Arthur Michiels (1887-1914) uit Terlanen, Zoniën 6.1, 14-16.
  • ROSIER K. (red.) 2005: Terlanen Toen. Fotoboek, Terlanen.
  • S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59.1-3, 103-123.
  • VANDE PUTTE G. 1982: Oudstrijder Arthur Michiels (1887-1914) uit Terlanen, Zoniën 6.1, 14-17.
  • VANDE PUTTE G. 1984: Het vroegere dorpsbeeld van Terlanen. Proeve van Onomastische Reconstructie, Zoniën 8.2, 85-104.

Auteurs: Verwinnen, Katrien