Ledebergstraat en omgeving

Beschrijving

De Ledebergstraat bevindt zich ten zuidwesten van de historische kern van Zottegem. De bochtige straat, veeleer een brede steeg, wordt aan weerszijden bepaald door aaneengesloten bebouwing van bescheiden arbeiderswoningen uit de 19de en vroege 20ste eeuw. Het betreft voornamelijk breedhuizen van één of anderhalve bouwlaag en twee à drie traveeën, uitzonderlijk afgewisseld door iets grotere breedhuizen van twee bouwlagen met eveneens twee à drie traveeën. Een groot deel van de verankerde bakstenen gevels behield haar cementering met schijnvoegen.

Ten zuiden, parallel aan de Ledebergstraat, bevindt zich de Meire. Dit is de uitvalsweg vanuit Zottegem naar het zuidoosten in de richting van Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhove. De straat is licht hellend in de richting van Zottegem en kent een licht gebogen verloop. Beide straatwanden worden gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing van voornamelijk vroeg 20ste-eeuwse rijwoningen. De doorsnee rijwoning in deze straat telt twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen. Het betreft voornamelijk bakstenen breedhuizen, met de typische vroeg 20ste-eeuwse architecturale kenmerken zoals doorgetrokken dorpels in gekleurde (gele) baksteen, gevelbekleding met faiencetegels en cementering met schijnvoegen.

Beide straten worden halverwege verbonden door het steegje genaamd Ledeberglos.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Geografisch pakket Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Auteurs: Declercq, Daan