Gebied tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Beschrijving

Het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender te Geraardsbergen, ten zuiden van het centrum, omvat een deel van de Denderloop, het sluis- en stuwenstelsel op de Dender en het recreatiedomein De Bleek op de linkeroever van de Dender. Langs de Dender komen enkele kleine bospercelen voor, onder andere een gemengd loofhoutbos, een klein naaldhoutbestand en een loofhoutaanplant.

Historiek

Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1770) is op deze locatie een vertakking van de Dender te zien. Op de linker zijtak zijn twee bruggen afgebeeld, op de rechterzijtak wordt een waterrad weergegeven. De linkeroever en het eiland tussen beide zijtakken bestaat uit vochtig weiland, op de rechteroever komen moestuinen en akkers voor.

De kaart van Vandermaelen (1846-1854) geeft eveneens een vertakking van de Dender weer met weiland op de linkeroever (aangeduid met het toponiem “Hunnegemsche Meersch”) en akkers op de rechteroever.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Cox, Lise