erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
301029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301029

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd net als de twee inmiddels verbouwde, identieke flankerende woningen gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks woningen verder in de Lange Van Ruusbroecstraat. Dit dossier werd opgemaakt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg was sinds de jaren 1880 en in de Lange Van Ruusbroecstraat talrijke kavels volbouwde met neoclassicistische en eclectische burgerhuizen in reeksbouw. Een architect is in dit dossier niet vermeld.

De ruime burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met origineel ingedeelde bovenverdieping. Kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen met vervangen schrijnwerk. Begane grond met brede imitatievoegen, eerste verdieping met centraal balkon, waarvan de leuning is vernieuwd, bovenverdieping met twee gekoppelde vensters met tussenzuil. Deze woning vormt een voorbeeld van de verzorgde reeksbebouwing die Zurenborg zo typeert, en is daarom, ondanks het vervangen ijzer- en schrijnwerk, van belang in het straatbeeld.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 300.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.