Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Van Ruusbroecstraat
Locatie Lange Van Ruusbroecstraat 57, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd net als de twee inmiddels verbouwde, identieke flankerende woningen gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks woningen verder in de Lange Van Ruusbroecstraat. Dit dossier werd opgemaakt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg was sinds de jaren 1880 en in de Lange Van Ruusbroecstraat talrijke kavels volbouwde met neoclassicistische en eclectische burgerhuizen in reeksbouw. Een architect is in dit dossier niet vermeld.

De ruime burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met origineel ingedeelde bovenverdieping. Kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen met vervangen schrijnwerk. Begane grond met brede imitatievoegen, eerste verdieping met centraal balkon, waarvan de leuning is vernieuwd, bovenverdieping met twee gekoppelde vensters met tussenzuil. Deze woning vormt een voorbeeld van de verzorgde reeksbebouwing die Zurenborg zo typeert, en is daarom, ondanks het vervangen ijzer- en schrijnwerk, van belang in het straatbeeld.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 300.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Lange Van Ruusbroecstraat

Lange Van Ruusbroecstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.