Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301029

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Deze neoclassicistische burgerwoning werd net als de twee inmiddels verbouwde, identieke flankerende woningen gebouwd volgens een gevelplan dat we terugvinden in een dossier uit 1895 voor een reeks woningen verder in de Lange Van Ruusbroecstraat. Dit dossier werd opgemaakt in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen, de bouwmaatschappij die de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg was sinds de jaren 1880 en in de Lange Van Ruusbroecstraat talrijke kavels volbouwde met neoclassicistische en eclectische burgerhuizen in reeksbouw. Een architect is in dit dossier niet vermeld.

De ruime burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met origineel ingedeelde bovenverdieping. Kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen met vervangen schrijnwerk. Begane grond met brede imitatievoegen, eerste verdieping met centraal balkon, waarvan de leuning is vernieuwd, bovenverdieping met twee gekoppelde vensters met tussenzuil. Deze woning vormt een voorbeeld van de verzorgde reeksbebouwing die Zurenborg zo typeert, en is daarom, ondanks het vervangen ijzer- en schrijnwerk, van belang in het straatbeeld.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 300.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182214 (geraadpleegd op ).


Reeks neoclassicistische burgerhuizen ()

Nummers 45-53, 57, 63-71, 79, 83-91, 99-109: neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, uit de laatste kwart van de 19e eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, vaak met geblokte begane grond. Rijk uitgewerkte ornamentiek met imitatievoegen, panelen, schijven, wortelmotieven, pilasters, balusters en frontons. Markante erkers (nummers 47 en 51) en balkons. Overwegend rechthoekige muuropeningen, centrale vensters, soms in entablementomlijsting.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182210 (geraadpleegd op ).