Netwerk van geschoren hagen

Beschrijving

De oude hagen bevinden zich op de berm van een onverharde holle weg (Diepestraat) en aansluitend op de grens van enkele weiden ten noordwesten van Hillegem. Het gaat om een structuur van geschoren hagen met achterstallig onderhoud van eenstijlige meidoorn (Crataegus monigyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor). Deze soorten zijn zuivere vertegenwoordigers van hun soort en vormen daardoor ook een genenreservoir voor verdere aanplant in de regio. De hagen kennen een natuurlijke bijmenging van tal van soorten zoals haagbeuk, es, zomereik, vlier, bosrank, hondsroos, zoete kers, zomerlinde...

De hagen mogen dan op het moment van de bescherming (2013) wel wat verwaarloosd zijn in onderhoud, toch is de vroegere beheervorm nog zichtbaar en is het nog duidelijk dat deze gebruikt werden als veekering. Met behulp van een afsluiting wordt deze functie nog steeds toegepast. Op de berm van de holle weg werd deze beplanting eveneens gebruikt om het talud vast te leggen en om erosie te bestrijden. Een veekering in haagvorm die bestaat uit een- en tweestijlige meidoorn en gladde iep is zeldzaam voor de regio. Hetzelfde geldt voor een taludbescherming bestaande uit deze soorten.

Op de hoek van de Diepestraat en de Nieuwpoortmolenstraat is een houten Mariakapelletje opgehangen aan een boom bij het kruispunt van deze veldwegen.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/41027/101.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 8 (DE CLIPPEL J.-Y. & TACK G., 2013).

Auteurs: De Clippel, Jean-Yves; Tack, Guido