Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning met een strakke, neoclassicistische gevel gebouwd rond 1912 in opdracht van Louisa en Victor van Ast uit de Oostenstraat 35, een straat aan de rand van Zurenborg. Een bouwmeester of aannemer wordt in het dossier niet vermeld. De bouwaanvraag behandelt de bouw van twee huizen, die allebei in drie wooneenheden zijn verdeeld.

De twee huizen vormen één geheel, met drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Symmetrische opbouw van de gecementeerde lijstgevel, met centraal de smalle deurtravee met zichtbaar in de gevel uitgewerkt centraal trappenhuis naar de appartementen op de verdiepingen. Boven de lage rechthoekige deur verbindt een smalle erker de rechthoekige traplichten. De smalle centrale deurtravee is geflankeerd door twee brede venstertraveeën, in de bovengevel op elke verdieping bestaande uit twee rechthoekige vensters. Op de eerste en tweede verdieping met breed balkon met fijn uitgewerkte smeedijzeren leuning. Hoge plint in blauwe hardsteen met vier rechthoekige, betraliede keldervensters. Verhoogde begane grond met imitatievoegen, waarin een rechthoekige deur in de uiterste traveeën en twee vensters. Deze deuren leiden naar de benedenwoningen.

Het bouwdossier van 1912 toont een klassieke indeling van de plattegrond, met telkens een enfilade van twee kamers, bereikbaar via een zijdelingse gang. De benedenwoningen bestaan uit de als keuken ingerichte souterrains, met salon en eetkamer op de bel etage en op de eerste verdieping de slaapkamers en badkamers. Op de twee bovenste verdiepingen, telkens een één-slaapkamer-appartement.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 651.