Windmolen De Wachter met omgeving

Beschrijving

De stenen windmolen De Wachter, die werd gebruikt om koren te malen, heeft vier zolders en is gebouwd op een aarden ophoging. De molen is gelegen aan het Heilderveld te Dilsen. Het Heilderveld is een veldweg die, ten noorden van het kasteel en de huidige dorpskern, vertrekt aan de grote baan Venlo-Maastricht en in oostelijke richting voorbij bovenvermelde molen loopt.

De windmolen De Wachter is een opvallend en vertrouwd element in het dorpsbeeld van Dilsen. Langs de noordzijde is de aanblik op het dorpscentrum nog gaaf. De molen staat er in een nog onbebouwde vlakte in de nabijheid van het kasteelpark. De drie-eenheid kerk, kasteel en molen, destijds een vertrouwd beeld in vele dorpen, is hier nog intact bewaard.

De parochiekerk Sint-Martinus werd in 1908-12 gebouwd naar ontwerp van H. Martens (Stevoort) en V. Lenertz (Leuven), licht gewijzigd door provinciaal architect L. Jaminé. De plattegrond van de neogotische kerk beschrijft een driebeukige kruisbasiliek. Ten noorden van de kerk ligt een ommuurd kerkhof.

Naast de kerk ligt de pastorie in neogotische stijl, die dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Het kasteel van Dilsen, ook kasteel Ter Motten, werd in 1725 gebouwd door baron Michel de Rosen. Het is gelegen in het centrum van Dilsen, omgeven door een ruim park, aan de rijksweg Lanaken-Maaseik. In het park staan beuken, eiken en naaldbomen. Een dreef van kastanjebomen verbindt het kasteel met de kerk. Achter het kasteel bevindt zich een, nu verbouwd, dienstgebouw, waarachter vroeger een ommuurde moestuin lag.

De omgeving bestaat verder uit weilanden en akkers, waarvan sommige gedeeltelijk werden omgevormd tot bewoond gebied.

• Onroerend Erfgoed Limburg, DL000236, Windmolen De Wachter en omgeving, verslag (1974).
  • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000236, Windmolen De Wachter en omgeving, advies KCML (1981).