erfgoedobject

Duitse munitiepost

bouwkundig element
ID
301075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301075

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onder aarde gebrachte bunker ten oosten van het zogenaamde ‘Droog Vaardeken’, ten westen van de Tragelstraat, ter hoogte van de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost en Vrede. Gelegen aan de noordelijke rand van de zogenaamde Lembeekse Bossen. Aan de kant van de Tragelstraat is een grotje op de bunker geplaatst.

 

Historisch overzicht

Duitse bunker opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. Deze Duitse verdedigingsstelling werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de grens met Nederland, tussen Knokke en Vrasene (Beveren). Tussen het Zwin (Knokke) en Leeskensbruggen (Maldegem) zijn de bunkers opgetrokken door het Marinekorps Flandern, vanaf Moerhuize (Maldegem) door de Etappen-Inspektion 4 (of Gruppe Gent). De zone rond Strobrugge (Maldegem) vormde een overgangsgebied. Er is een groot verschil merkbaar in de aanleg van de stelling en de bouwwijze van de bunkers in beide zones.

Volgens een legerbevel van 12 september 1916 diende de Hollandstellung tussen Moerhuize en Vrasene te bestaan uit een Vorstellung en een Hauptstellung. Het tracé van beide stellingen stond in nauw verband met zones, die moerassig konden worden gemaakt (zogenaamde Sumpfgebiete). Alle wegen en kruispunten moesten met mitrailleurvuur gedekt kunnen worden.

Tussen Strobrugge en het kanaal Gent-Zeehaven ontdubbelde de hoofdstelling in twee verdedigingslijnen. De eerste lijn van de hoofdverdedigingslinie liep vanaf Celie over Boterhoek en Waai, ten noorden van Lembeke en Oosteeklo via Ertvelde tot Rieme. De overgebleven bunkers kennen min of meer hetzelfde ontwerp.

Op anderhalve à drie kilometer lag de tweede verdedigingslijn. Deze splitste ter hoogte van Celie af van de eerste lijn, liep iets ten zuiden van Balgerhoeke, langs de voormalige spoorlijn 58 ten westen van Eeklo richting Oostveldstraat en Antwerpse Heirweg tot Heide ten zuiden van Lembeke en Oosteeklo, via Tervenen tot Kluizen en Doornzele bij het Kanaal Gent-Terneuzen. Deze verdedigingslijn was dicht bezaaid met bunkers, die in bepaalde zones op nauwelijks enkele tientallen meters van elkaar waren gepositioneerd.

Deze bunker maakte deel uit van deze tweede verdedigingslijn. In 1921 werden er in Lembeke 41 Duitse bunkers geregistreerd. In 2015 zijn er slechts 17 bunkers teruggevonden.

De bunkers tussen Rapenbrug (Maldegem) en Vrasene (Beveren) werden opgetrokken vanaf de winter van 1916-1917. Ze werden bijna allen opgetrokken aan de hand van betonstenen met holtes, waarin wapeningsijzers gestoken konden worden om de betonstenen met elkaar te verankeren. Met deze betonstenen konden als het ware spouwmuren opgetrokken worden, waartussen nog eens beton gegoten werd. Het is niet duidelijk of alle muren op deze manier zijn opgetrokken. Wellicht is voor de bouw met betonstenen gekozen, omdat dit een snellere en gemakkelijker manier van bouwen was. Er werd veel aandacht besteed aan de camouflage van bunkers.

Het grondplan van deze bunker wijkt af van de andere gekende bunkerontwerpen. De inscripties "II / MU st. 8" wijzen er op dat de bunker bedoeld was als munitiepost.

De grot aan de Tragelstraat zou op 9 augustus 1938 opgetrokken zijn door C. Claeys uit Sleidinge.

Beschrijving

Betonnen constructie van 18 meter lang, volledig onder aarde gebracht. Bovenop de constructie zijn sporen van een borstwering met dunne muren te zien. De constructie is, voor zover zichtbaar, opgetrokken aan de hand van betonstenen. Tegen het plafond zijn ijzeren profielen en houten planken te zien.

Aan westelijke zijde is een toegang zichtbaar tussen twee schuine scherfmuren. Bovenaan de toegang is het opschrift "II / MU st. 8" aangebracht. De toegang vormt het uiteinde van een gang van 7,2 meter lang, 1,4 meter breed en 1,8 meter hoog, die vervolgens via een smallere, geknikte gang met een insprong uitmondt in een ruimte van 5,2 meter lang en 2,5 meter breed. Ook aan de andere zijde is er gelijkaardige geknikte gang die de bunkerkamer verbindt met een tweede, brede toegang, die zich nu bevindt achter de grot. Enkel een deeltje van de scherfmuren aan de oostelijke zijde zijn zichtbaar gebleven.

  • Militärarchiv Freiburg, RM 120/226: Armeebefehl, AOK 4 Ia Nr. 9/12, d.d. 12/9/1916.
  • Stadsarchief Eeklo, Fonds George Spittael, GS6, WOI Hollandstellung.
  • BIERMANN O. 1937: Deutsche Grenzsicherungen gegenüber Holland im Weltkriege, Vierteljahreshefte für Pioniere, 46.2, 104-108.
  • LIPPENS O. 1986: Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog te Lembeke, onuitgegeven werkdocument.
  • SAKKERS H. e.a. 2011: De Hollandstellung van Knokke tot Antwerpen. Stille getuige van de Eerste Wereldoorlog, s.l.
  • VAN GEETERUYEN A. & DE JONGH G. 1994: Hollandstellung van de kust tot Strobrugge, toen en nu, Shrapnel, 6.2.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hollandstellung


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Duitse munitiepost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301075 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.