Dorpskom Westrem

bouwkundig geheel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Westrem

Beschrijving

De omgeving van de als monument beschermde Sint-Martinuskerk wordt gevormd door de baan van Wetteren naar Sint-Lievens-Houtem, die de dorpskom in twee helften scheidt en de haaks daarop gesitueerde Dorpsstraat die over beide helften doorloopt, zodat de kleine ruimte voor het kerkhof als het ware een kruispunt vormt. De bebouwing is overwegend kleinschalig en gesloten; enkele eenlaagse huisjes met pannen zadeldak bepalen het dorpsbeeld samen met onder andere het oude gemeentehuis.

De bebouwing rond het kerkhof bepaalt eveneens het dorpskarakter, onder andere het kleine café op de hoek van de Dorpsstraat. Deze kleinschalige bebouwing biedt een interessant perspectief langsheen de weg, zo onder meer het dakenspel met de pastorietuin en de torenspits van de kerk zoals deze worden waargenomen vanaf de beek.

Bron     : Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000767, Dorpskom
Auteurs : Van den Bossche, Hedwig