Beeld Meisje op bloesemtak

Beschrijving

Centraal op de Door Verstraeteplaats staat een bronzen beeldje op betonnen sokkel, "Meisje op bloesemtak", een creatie van de Zweedse kunstenaar Axel Wallenberg uit 1951.

Het beeld werd ontworpen voor een school in het Zweedse Västeras. Het werd door de stad Antwerpen aangekocht en vanaf 1981 opgesteld op de huidige locatie.

Op een in kasseien uitgevoerde ronde verhoging, is een betonnen voetstuk van 2,15 meter hoog geplaatst, waarop de bronzen figuur staat. Het bronzen beeld is 189 cm hoog, is rechts achteraan gesigneerd "AXEL WALLENBERG SUEDE" en onderaan door de bronsgieter "HERMAN BERGMAN FUD".

Er is een naakt meisje afgebeeld, zittend op twee takken. Met de rechterhand houdt ze de takken vast, ze kijkt omhoog naar een vogel boven zich op de tak.

• VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 122-123.