erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

bouwkundig element
ID
301131
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301131

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde, bescheiden burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1873 opgetrokken voor rekening van de stukadoor N.A. Lixon, door de stukadoor, meester-metselaar en aannemer Frans Constant Lixon. Het project behoort tot de vroege realisaties van deze laatste, als aannemer actief vanaf eind jaren 1860. Tussen midden jaren 1870 en eind jaren 1890 bouwde hij een groot aantal woningen in Antwerpen, zowel voor eigen rekening als voor derden, het merendeel in de nieuwe wijk Zuid.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, vormen een uniforme, symmetrische compositie, geleed door de balustrade van de eerst verdieping. Op de begane grond onderscheiden de steekboogdeuren en -vensters zich door een typische second-empire-omlijsting met groef, oren en schijven. De bovenvensters hebben een geriemde omlijsting met oren, een cartouchesleutel op de eerste, en een onderdorpel met groef en schijven op de tweede verdieping. Klassiek hoofdgestel met architraaf, rozettenfries, en houten kroonlijst op acanthusconsoles. Bewaard houten schrijnwerk in nummer 36; metalen plaatjes van de verzekeringsmaatschappij Lloyd Belge Anvers op beide panden.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#467.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301131 (Geraadpleegd op 19-04-2021)