erfgoedobject

Kottembos

landschappelijk element
ID
301137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301137

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Kottembos
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden, waaronder kardinaalsmuts (Euonymus europaeus), Gelderse roos (Viburnum opulus), veldesdoorn (Acer campestre) en fladderiep (Ulmus laevis) als zeldzaamste soort. Ook het oud bosje kent zeldzamere begroeiing (oudbos-indicatoren), zoals eenbloemig parelgras (Melica uniflora). Het oud bosje maakte deel uit van een groter geheel oud bos, waarvan nog hier en daar stukken overblijven. Met deze resten vormt het nog een ensemble.

De relictpopulaties van fladderiep, een soort die in de Vlaamse bossen nog zelden voorkomt, zijn meestal terug te vinden in beekvalleitjes, zoals dat hier het geval is. De aanwezige fladderiepen werden oorspronkelijk gebruikt als hakhout om de houtopbrengst te gebruiken als brandhout, ambachtshout, geriefhout of loofvoedering. De beheervorm van de bomen werd vroeger regelmatig toegepast, maar is enorm afgenomen, omdat men minder gebruik maakt van het hout.

Ter hoogte van de weg Cotthem staan in de bosrand een knotboom en een hoge hakhoutstoof, vermoedelijk als relict uit een haag met fladderiep.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/41063/101.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 15 (S.N., 2013).

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Knotboom en hakhout van fladderiep

  • Is deel van
    Cotthem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kottembos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301137 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.