erfgoedobject

Sint-Aloysiusschool en refugiehuis

bouwkundig element
ID
30114
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30114

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige Sint-Aloysiusschool met gebouwen gelegen tussen de D'Hondt- en de Sint-Jacobsstraat; heden benut door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, het Vlaamse kruis (E.H.B.O. centrum), en jeugdbewegingen. School opgericht in 1858 door de broeders van Goede Werken van Ronse aan de oostzijde van de Sint-Jacobsstraat (zie aldaar) en sinds 1872 hier gevestigd in een toen nieuw aan de straat opgetrokken schoolgebouw waarachter de voormalige refugie (1763) van de abdij van Waasten lag. Het schoolgebouw aan de D'Hondtstraat werd heropgebouwd naar plannen van architect Raphaël Speybrouck (Ieper) van 1923; het achterliggende en slechts deels vernielde refugiehuis werd hersteld en ingericht tot woning van de bestuurder, terwijl een neogotisch klasgebouw naar ontwerp van architect Joseph Angillis (Ieper) van 1923 de vooroorlogse kapel aan de Sint-Jacobsstraat verving.

Schoolgebouw van tien traveeën onder meer twee blinde, en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevel van gele baksteen op sokkel van Atrechtse zandsteen. Panelen ter hoogte van de borstwering en de blinde travee. Twee oculi links en rechts op de begane grond. Voorts, getoogde muuropeningen met eenvoudige sluitsteen echter meer uitgewerkt en voorzien van de schoolinitialen S.A. bij de koetspoort; gebogen druiplijsten. Houtwerk: kruisramen met kleine roedeverdeling.

Eenvoudige achtergevel met getoogde klasramen uitziend op geplaveide speelplaats met het voormalige refugiehuis en het achteraan haaks aansluitend neogotische klasgebouw.

Voormalig refugiehuis. Nagenoeg vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de D'Hondtstraat, leien, mechanische pannen), met oude kern gedateerd 1763 door middel van muurankers op de eerste bouwlaag. Grosso modo behouden voorgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; nieuwere bakstenen boven de bovenvensters verwijzen naar de naoorlogse herstellingen. Eenvoudige lijstgevel met getoogde muuropeningen onder strekse latei; doorgetrokken bakstenen lekdrempels, en onderdorpels van arduin. Verdwenen luiken, zie duimen. Meer gesloten linker zijgevel onder meer met schouwtravee en drie rechthoekige kelderopeningen links. Vernieuwde rechter zijgevel van donkere baksteen.

  • Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1975.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In het schoolgebouw van tien traveeën werd een centrale doorrit gerealiseerd waarbij drie traveeën wijzigingen ondergingen. De oorspronkelijke ingang en het raam rechts ervan werden opengewerkt tot doorgang en de tweede bouwlaag boven de doorgang werd afgewerkt met hout. Het raam links van de oorspronkelijk ingang werd omgevormd tot deur. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Aloysiusschool en refugiehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.