erfgoedobject

Meergezinswoning in art-decostijl

bouwkundig element
ID
301143
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301143

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Jacques Van Uffelen, naar een ontwerp door de architect E. Wauters uit 1930 (gevelinscriptie).

Het rijhuis met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat vijf bouwlagen onder een plat dak. Het gevelfront heeft een volkomen vlak behandeld parement, zoals voorgeschreven uit witte natuursteen, op een hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede, trapezoïdaal afgewerkte zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een over drie verdiepingen oplopende, driezijdige erker, waarop een balkon met postamenten en smeedijzeren borstwering. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de inkomdeur met smeedwerk en de benedenvensters bewaard.

De vijf huurkwartieren, ontsloten door een zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal, bestaan uit een enfilade van drie vertrekken waaronder een veranda, een keukentje met geïntegreerd wc en een badkamertje.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1930#36437.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301143 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.