Meergezinswoning in sobere beaux-artsstijl, volgens de bouwaanvraag uit 1927 voor eigen rekening opgetrokken door Edmond en Edouard Moons. De aannemer en bouwpromotor Gebroeders Moons, gevestigd aan de Engelselei in Borgerhout, had in 1924 al de twee symmetrische hoekcomplexen van Plantin en Moretuslei met Baron Joostensstraat en Van Immerseelstraat gerealiseerd, naar ontwerpen van de architect Jules De Vroey. In 1928 volgden aan de Van den Nestlei de meergezinswoning op nummer 26, en de loop van 1929 en 1930 in het verlengde van de Plantin en Moretuslei nog minstens vier appartementsgebouwen voor eigen rekening naar ontwerpen van de architect Gaston De Pauw, waarvan de nummers 126 en 132 vandaag nog bestaan. De bouwplannen van Van Den Nestlei 34, zonder vermelding van de ontwerper, zijn aanzienlijk eenvoudiger dan het uitgevoerde gebouw.
Het drie traveeën brede gebouw met een geknikte plattegrond tussen Van den Nestlei en Provinciestraat, omvat vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Zoals opgelegd hebben beide gevels een parement uit witte natuursteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en kunstleien als dakbedekking. De door waterlijsten en drielichten gelede opstand aan de Van den Nestlei, wordt axiaal gemarkeerd door een over twee verdiepingen oplopende bow-window, waarop een balkon met postamenten en smeedijzeren borstwering. Beaux-arts-medaillons met guirlandes, en een breed dakvenster met voluten en gebogen waterlijst, vormen de bekroning. Asymmetrisch van opzet, kenmerkt de eenvoudige lijstgevel aan de Provinciestraat zich door een winkelpui en een oplopende bow-window met smeedijzeren balkon in de zijtravee. Vernieuwd houten schrijnwerk naar oud model, met kleine roeden in het bovenlicht.
Volgens de bouwplannen omvat het opbrengsteigendom op de begane grond twee kleine winkels zijde Provinciestraat, en twee kamers. De vier huurkwartieren op de verdiepingen, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal, bestaan uit drie dooreenlopende woonvertrekken in de voorbouw, een keuken, wc en extra kamer in de achterbouw.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1927#28297.