erfgoedobject

Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving

bouwkundig element
ID
301149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301149

Juridische gevolgen

Beschrijving

De huidige neogotische Sint-Denijskerk met omringend ommuurd kerkhof, de omlopende kerkwegel en de Pastorijdreef, de tegenover de kerk gelegen neogotische pastorie, enkele voormalige brouwers- en bloemistenhuizen, typische 19de-eeuwse dorpshuizen en vroegere herbergen bepalen nog de oude parochiekern van Sint-Denijs-Westrem.

Pastorijdreef 1, voorheen dienstgebouw van de bloemisterij Villa des Lilas is een haaks op de straat, achterin gelegen gebouw in een grote tuin, afgesloten door een bakstenen muur en ijzeren poort tussen vierkante, gemetste pilasters. Het gebouw van zeven traveeën onder zadeldak is opgetrokken uit een typische oranjekleurige baksteen verrijkt met witte banden en geometrische motieven en sierankers en dateert van circa 1900. De rechthoekige vensters onder arduinen latei kregen circa 1996 nieuw houtwerk. Een middenrisaliet markeert de deurtravee. Een brede korfboog met decoratieve geblokte aflijning.

Loofblommestraat 18, voormalige café 't Fonteintje op de splitsing met de Pastorijdreef had een typische beraapte voorgevel met omlijst vensters, van circa 1865, maar werd enkele jaren voor het moment van bescherming (1996) aangepast.

Kerkwegel zonder nummer zijn twee achterin gelegen boerenhuisjes met een omhaagd begraasd voorerf met boomgaard. Ze tellen elk drie traveeën en één bouwlaag met kenmerkende gewitte gevels op gepikte plint onder één doorlopend pannen zadeldak met de linkse staltraveeën. De vermoedelijk oudere kern werd eind 19de eeuw aangepast met typische licht getoogde deuren en vensters met bewaard houtwerk.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO002010, Parochiekerk Sint-Denijs (VAN DEN BOSSCHE H., BOGAERT C. & VAN DER LINDEN G., 1996).

Auteurs: Bogaert, Chris; Van den Bossche, Hedwig; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Alleenstaand burgerhuis

  • Omvat
    Brouwerij Roegiers

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Denijs met kerkhof

  • Omvat
    Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

  • Omvat
    Twee burgerhuizen

  • Omvat
    Villa des Lilas

  • Is deel van
    Sint-Denijs-Westrem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk en pastorie Sint-Denijs met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.