Teksten van Middeleeuwse stadsomwalling

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301174

Middeleeuwse omwalling ()

De Begijnenvest en de Nonnenvest vormen samen de laatste restanten van de middeleeuwse, volledig beplante, aarden stadsomwalling. Het is één van de weinig resterende voorbeelden van een dergelijk verdedigingsstelsel.

Historiek

Het is niet bekend wanneer deze omwalling tot stand is gekomen. Dit gebeurde ten laatste in de 14de eeuw want de Bovenpoort en Zandpoort worden voor het eerst vermeld in 1361 en 1402.

Beschrijving

De stadsversterking bestond grotendeels uit aarden wallen met een gracht aan de voet ervan. Ze werden beplant om verstuiving tegen te gaan.

De Nonnenvest is een volledig begroeide aarden wal die een maximale hoogte van twaalf meter bereikt. Aan de voet is nog het tracé van de vroegere stadsgracht te bemerken, die gedempt werd in 1966. De Nonnenvest vormt een aantrekkelijke promenade met uitzicht op het Besloten Hof in de Nonnenstraat en sluit noordwaarts aan bij de Zandpoort.

De Begijnenvest is een dreef tussen de Augustijnenlaan en de Burchtstraat die achter de tuinen van het Begijnhof loopt.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000485, Herentals: stadsgezichten en monumenten, verantwoording tot bescherming (F. Brenders, 1979).
  • AERTS W. 1987: Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen. Arrondissement Turnhout, Wommelgem, 70.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel – Turnhout, 113.

Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Middeleeuwse stadsomwalling [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177425 (geraadpleegd op ).


Rest van de middeleeuwse omwalling aansluitend op de Bovenpoort ()

Rest van de middeleeuwse omwalling aansluitend op de Bovenpoort (zie Bovenrij). Volledig begroeide aarden wal met aan de voet het tracé van de vroegere stadsgracht, gedempt in 1966.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Middeleeuwse stadsomwalling [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177423 (geraadpleegd op ).


Nonnenvest ()

Samen met de Begijnenvest laatste restant van de middeleeuwse stadsomwalling. Het is niet bekend wanneer deze omwalling tot stand is gekomen. Dit gebeurde ten laatste in de 14de eeuw want de Bovenpoort en Zandpoort worden voor het 1st vermeld in 1361 en 1402. De stadsversterking bestond grotendeels uit aarden wallen met een gracht aan de voet ervan. Ze werden beplant om verstuiving tegen te gaan. De Nonnenvest is een volledig begroeide aarden wal die een maximale hoogte van 12 meter bereikt. Aan de voet bemerkt men nog een tracé van de gracht. De Nonnenvest, een aantrekkelijke promenade met uitzicht op het Besloten Hof, sloot zuidwaarts aan bij de Zandpoort.

  • AERTS, W., Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen. Arrondissement Turnhout, Wommelgem, 1987, p. 70.

Bron: Beschermingsdossier DA000485
Auteurs:  Aerts, Willem
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Middeleeuwse stadsomwalling [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177424 (geraadpleegd op ).