Dorpsplein Eksaarde

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Straat Eksaarde-dorp
Locatie Eksaarde-dorp (Lokeren)
Status (deels) bewaard

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein Eksaarde

Beschrijving

Het plein rond de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart te Eksaarde vormt een typisch voorbeeld van een dries.

De dries vervult hier, zoals de meeste driesen in Vlaanderen, de functie van dorpsplein waarrond dorpswoningen en de belangrijkste gebouwen gegroepeerd zijn en waar verschillende straten samenkomen. De dries is nagenoeg driehoekig van vorm, met gras bezaaid en beplant met enkele opgaande bomen. Aan de zuidzijde is een oorlogsmonument geplaatst. Op de noordoostelijke hoek van de dries staat de pijlerkapel met de eerste statie van de kruisweg die de parochiekerk met de Kruiskapel verbindt.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000958, Kruiskapel en omgeving Kruiskapel, ommegangskapellen en dries rondom de parochiekerk (VAN DEN BOSSCHE H., 1995).

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig