Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Georges Matthyssens, naar een ontwerp uit 1906. Eerder dat jaar had de architect op het aanpalende perceel in opdracht van François Demartelaere een burgerhuis in art-nouveaustijl ontworpen. Zijn architectenwoning met aanpalend burgerhuis, opgetrokken begin jaren 1880 bevonden zich in hetzelfde bouwblok zijde Sint-Jozefstraat.

Het gebouw behoort tot het late oeuvre van Georges Matthyssens, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. Uit deze fase zijn zowel conventionele projecten als meer vooruitstrevende art-nouveau-ontwerpen bekend. Vanaf 1910 combineerde de architect een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde met gestrekte dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hardstenen plint. Opgebouwd uit nadrukkelijk horizontale registers met hoofdgestel,en beëindigd door een houten kroonlijst op consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas door middel van een balkon met balustrade en vazen. De steekboogopeningen van de begane grond zijn vlak omlijst, de rechthoekige bovenvensters zijn op de eerste verdieping gevat tussen pilasters met voluutconsoles, en hebben op de tweede verdieping een geriemde omlijsting met orderdorpel. Het schrijnwerk en de ijzeren borstweringen zijn vernieuwd; smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper bleven behouden.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, op de begane grond geflankeerd door de vestibule, traphal en office, met de keuken in de achterbouw. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.