Serristenvilla In de Weide met serres

Beschrijving

Serristenwoning "In de Weide 1932" (gevelsteen in de rechterzijgevel), kadastraal geregistreerd in 1933 als eigendom van Pierre-Edmont Charlier – Dewaet. Ten zuiden van de woning zijn nog verschillende serres bewaard.

Deze serristenwoning is een mooi voorbeeld van een villa gebouwd bij een nog bewaard serrebedrijf uit het interbellum. Opvallend is dat de villa afwijkt van de gangbare vormgeving van de serristenvilla's uit deze periode, waarbij vooral het gebruik van houtwerk voor onder andere het uitgewerkt portiek opvalt.

Pierre-Edmont was de zoon van Felix Chalier die zijn bedrijf in perzikenteelt had op de Duisburgsesteenweg. Eén zoon, Pierre-Edmont, richtte een nieuw bedrijf op hier in de Ballingstraat en de andere nam het bedrijf op de Duisburgsesteenweg over. In de Ballingstraat zal de familie eveneens perziken telen in navolging van vader Felix Charlier. Bij de bouw van de villa werd ook het aantal al aanwezige serres, die kadastraal geregistreerd waren in 1931, gevoelig uitgebreid tot 48 stuks. Het was een groot bedrijf wat ook zichtbaar is op een postkaart uit 1942 en de luchtfoto uit begin jaren 1970, waarbij het hele perceel tot aan de Schapenweg vol stond met serres. Op het perceel links, ten oosten van de villa, staan nog minstens drie bewaarde oudere standaardserres mogelijk uit de jaren 1930 die nog in gebruik zijn en verschillende nieuwe grote "warenhuizen".

Woning op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een pannen tentdak en met een onderbouw en speklagen in breuksteen. Rechthoekige muuropeningen met zandstenen lateien en lekdrempels uit blauwe hardsteen; deels vernieuwd schrijnwerk (?). De muuropeningen van het souterrain hebben een hardstenen omlijsting. In de linkertravee risaliet met driezijdige erker.

De voortuin is afgezet met een verzorgd ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. In het ijzeren hekken zijn plantmotieven verwerkt, mogelijk verwijzend naar de perzikenteelt.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1931/23 en 1933/4.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 125.
  • VANZEGBROEK-TIMMERMANS F. 1987: De familie Charlier en de perzikteelt, Zoniën 11.3, 244-253.

Auteurs: Verwinnen, Katrien