Villa in beaux-artstijl

Beschrijving

Villa in beaux-artstijl uit het interbellum met conciërgewoning en paardenstal, alle gelegen in een grote tuin op de hoek met de Prins de Salmlaan.

Het perceel behoorde tot de 19de-eeuwse ontginningen op het Zoniënwoud, waar zich vanaf circa 1900 de rijke burgerij uit Brussel zich kwam vestigen. De conciërgewoning, gelegen ten noordwesten van de villa, werd als eerste kadastraal geregistreerd in 1927 als eigendom van Louis-François Glineur-Monprofit, wisselagent uit Elsene. De villa twee jaar later in 1929.

Villa met souterrain en twee bouwlagen en drie traveeën onder een mansardedak met leien. De uitspringende centrale toegang, bekroond door een balkon, is bereikbaar via een bordestrap. Baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor onder andere de balustrade van het voorliggende terras, de omlijstingen van de gevarieerde muuropeningen. De muuropeningen hebben bewaard schrijnwerk met een kleine roedeverdeling eigen aan de stijl. Op de verdieping uitgewerkte ijzeren balustrade van het balkon en de borstweringen. Rechtse travee met als portiek uitgewerkt overdekt terras op zuilen.

Bewaard interieur met marmeren schouwen, houten trap, deuren en parketten en voor de woning ontworpen lichtarmaturen.

Op de hoek met de Prins de Salmlaan ligt de conciërgewoning, waarvan de stijl aansluit bij de villa met gebruik van natuursteen voor de omlijstingen en hoekstenen. Aan alle zijden een uitgewerkte klokgevel. Gevarieerde muuropeningen (rondboogvormig en rechthoekig), alle met een zware witte natuurstenen omlijsting (vernieuwd schrijnwerk). Gecementeerde plint.

Ten noordoosten eenvoudig bakstenen bijgebouw (paardenstallen?) onder pannen zadeldak.

De gebouwen zijn gelegen in een ruime tuin met Franse aanleg en rozentuin. Centraal in de ovaalvormige aanleg ligt een vierlobbig zwembad, mogelijk vroeger een vijver. Toegang tussen twee uitgewerkte natuurstenen pijlers in beaux-artsstijl en bakstenen muurtjes met uitgewerkt ijzeren hekken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1927/204 en 1929/29.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (17 juni 2015).

Auteurs: Verwinnen, Katrien