Villa Madonna

Beschrijving

Grote cottage villa op de hoek met de Terholstdreef, kadastraal geregistreerd in 1914 in eigendom van Joseph Michel Léon Pitseys – Brassine, koopman uit Brussel. Op de mutatieschets is zichtbaar dat in de omgeving van deze nieuwe villa al veel serres stonden. De eigenaar was mogelijk ook inkoper en verkoper van druiven.

De villa werd tijdens de inventarisatieperiode volledig gerenoveerd waarbij er een nieuwe uitbreiding werd gebouwd en het schrijnwerk vervangen.

Onderkelderde, witgeschilderde en verankerde bakstenen villa , souterrain en twee bouwlagen onder een complexe en sterk overkragende pannen bedaking. Grijs geschilderde plint. Toegang met klein portiek op houtwerk. Beluikte rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk bij de inventarisatie (juni 2015). Voorts is er een kleine erker zichtbaar op de verdieping, houtwerk voor de borstwering en een decoratieve boogfries tussen de eerste en tweede verdieping.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1914/146.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien