Château Les Roses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Château Les Roses

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse eclectische villa nabij de grens met Terhulpen. De villa, kadastraal geregistreerd in 1910 in eigendom van Catherine Van Campenhout, wordt omringd door andere villa’s uit dezelfde periode. Deze buitenverblijven werden opgericht door de rijke Brusselse burgerij, nabij het station van Terhulpen, toen nog Maleizen.

Bakstenen villa met souterrain en twee bouwlagen onder een afgewolfde leien bedaking met dakkapel. Rechts tegen de voorgevel vierkant torenvolume van drie bouwlagen onder ingesnoerde naaldspits. Er werd gebruik gemaakt van witte natuursteen voor de omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, de muurbanden, de steigergaten, ...; vernieuwd schrijnwerk. De voorgevel wordt voorts nog verlevendigd door twee erkers.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1910/99.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien