Cottage villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage villa

Beschrijving

Cottage villa en bijgebouw uit eind 19de en begin 20ste eeuw, met latere uitbreidingen. Nu verdeeld in verschillende eigendommen. De villa ligt bovenaan tegen de Parklaan en is naar het zuiden georiënteerd met zicht op het meer van Genval. Toegang langs de Meerlaan via een brug over de Zilverbeek en een lage muur met breukstenen pijlers afgedekt met blauwe hardstenen dekplaten.

Een eerste woning (Meerlaan nummer 173) op deze locatie werd opgericht eind 19de eeuw, kadastraal geregistreerd in 1892, als eigendom van graaf Charles de Montalembert (1810-1870), lid van de "Académie française". Ondanks de registratie op het kadaster als eigendom van Graaf de Montalembert, was deze op dat ogenblik niet meer in leven, maar misschien werd de eigendom beheerd door zijn vrouw Anne de Merode (niet geregistreerd op het kadaster). In 1906 werd een vergroting met een aanzienlijke verbetering kadastraal geregistreerd nu in eigendom van de "Compagie Immobiliere de Genval". Dit gebeurde in de periode dat het meer werd aangelegd en toeristisch tot ontwikkeling werd gebracht. Mogelijk kregen de woningen hun cottage uitzicht tijdens het interbellum bij een volgende vergroting en splitsing in twee woningen (geregistreerd in 1920). De nummers 180-184 ten oosten van de villa werden in de jaren 1920 gebouwd als stallen, maar vandaag ingericht als woningen.

Villa op een grosso modo L-vormige plattegrond met souterrain en één à twee bouwlagen onder een complex pannen dak met dakvensters. Gevels met pleisterwerk in pseudovakwerk met bruin geschilderde stijlen en regels en witte vlakken. Getoogde en rechthoekige muuropeningen (deels vernieuwd schrijnwerk?). Links lager deel van één bouwlaag en tegen de zijgevel driezijdige erker. Tegen de zuidgevel (Meerlaan) portiek onder leien dak met bewaarde granito vloer. Het rechterdeel van deze woning is voorzien van een schildering in dambordpatroon. Ook de noordgevel aan de Parklaan heeft deels een schildering in dambordpatroon en een groot segmentboogvenster.

Haakse vleugel (Parklaan nummer 178) van tijdens het interbellum, eveneens met pseudovakwerk en eenzelfde schildering.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1892/29, 1906/82, 1920/124 en 1928/84.

Auteurs: Verwinnen, Katrien