erfgoedobject

Neogotische kapel

bouwkundig element
ID
301217
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301217

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel van 1932 (gedateerd in de gevelplaat). Ten noorden wordt de kapel geflankeerd door een zilverspar en rondom omgeven door buxusstruiken.

De kapel werd volgens kadastergegevens gebouwd op gronden van de familie van Van Keerberghen - Stouffs. Jozef Van Keerberghen liet de kapel optrekken na de genezing van de ogen van zijn zoon Henri in 1932. De inrichting van de kapel gebeurde door priester E.H. Jean Van Keerberghen.

Bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond met een rechte sluiting onder een kunstleien zadeldak. Rood geschilderd metselwerk met getrokken voegen. Puntgevel met schouderstukken; rechthoekige deur (nieuw) onder hardstenen latei in een spitsboogvormig spaarveld met wit marmeren plaat met inscriptie: "O.L.V. van Lourdes Bid voor ons Anno 1932". Zijgevels met rechthoekig spaarveld en telkens twee spitsboogvormige vensters met hardstenen lekdrempels.

Bepleisterd en geschilderd interieur met een houten spitstongewelf en een tegelvloer met ingelegde motieven. Neogotisch houten altaar en getraliede spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouw.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1935/1.
  • DECOSTER R. 1989: De kapellen van Maleizen, Zoniën 13, Speciaal nummer, 197-206.
  • S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59.1-3, 103-123.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.