erfgoedobject

Serristenwoning met serres

bouwkundig element
ID
301218
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301218

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine serristenwoning met cimornébepleistering uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1933 in eigendom van Henri-Philippe Van Elewyck – Bogaerts. Achter de woning nog twee deels bewaarde serres van een hele reeks, waarvan de eerste geregistreerd werden in 1934, in 1938 gevolgd door nog een reeks. Voortuin afgezet door een laag bakstenen muurtje met buisleuning.

Bakstenen woning van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen schilddak (nok evenwijdig met de straat) met dakvenster. De gevel is afgewerkt met een cimornébepleistering met groentinten en geel. Deze vorm van gevelbepleistering werd veelvuldig toegepast als gevelbepleistering in de jaren 1920-1930 in Waals- en Vlaams-Brabant. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels. Toegang onder portiek met pannen steunend op uitgewerkt houtwerk. De achter- en zijgevels zijn bekleed met kunstleien.

Eén hele en één half bewaarde serre schuin ingeplant achter de woning. Het betreft serres van het ronde type op een lage bakstenen voet met een houten gebint.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1933/29, 1934/63 en 1938/97.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenwoning met serres [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301218 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.