Kapelboom op kruispunt

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Heide
Locatie Heide z.nr. (Sint-Truiden)

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ankerplaats 'Kastelen Nieuwenhoven, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos' (actualisaties, geografische herinventarisatie, kaartstudie, evaluerend terreinonderzoek: November 2014 - Juni 2015).

is vastgesteld als houtige beplanting met erfgoedwaarde Kapelboom op kruispunt

Afmetingen

Inventarisatie Ankerplaats 'Kastelen Nieuwenhoven, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos' (01-06-2015)

(zwaarste) Omtrek stam of stoof 440 cm

Beschrijving

Langs de holle weg Heide staat op een splitsing van de weg naar Kozen en die naar Wijer een gekandelaarde Hollandse linde. Tegen de stam is een kapelletje bevestigd aan de verering van Maria gewijd, een gebruik dat in de omgeving veel voorkomt. De nabijgelegen Onze Lieve Vrouwbasiliek van Kortenbos trok in het verleden altijd veel bedevaartgangers van de Mariadevotie aan. Het bestaan van de weg Heide die langs het Mierhoopbos liep kan tot de 14de eeuw worden teruggevoerd. Mogelijk vormt de boom een baken of oriëntatiepunt langs deze weg.

Auteurs: Verboven, Hilde