Pastorie Sint-Joostparochie

Beschrijving

Pastorie samen met de kerk opgericht in het derde kwart van de 19de eeuw en gelegen in een ruime tuin ten westen van de kerkhofmuur.

In 1864 werd bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten een aanvraag ingediend tot de oprichting van een kerk en pastorie. De pastorie werd samen met de kerk kadastraal geregistreerd in 1867 op gronden die eigendom waren van Guillaume Joseph Nelis. Nelis, lid van de kamer van volksvertegenwoordigers, schonk de gronden aan de kerkfabriek.

Het gebouw is nog steeds in gebruik als pastorie, maar aangepast doorheen de jaren. Op een oude prentkaart (geen datering) heeft de pastorie nog een dakvenster met trapgevel en getrapte zijgevels. De pastorietuin was aan de straatzijde afgezet met een hoge muur. Vandaag rest nog een lage gecementeerde muur met hogere pijlers en een buisleuning.

Gecementeerd dubbelhuis van vier traveeën (?) en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.Recent gecementeerde Lijstgevel met rechthoekige, voorheen beluikte, muuropeningen voorzien van hardstenen dorpels. Deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Links latere aanbouw van garage onder lessenaarsdak. Zijgevels bekleed met kunstleien.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1867/32.
  • Onroerenderfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Overijse, dossier Sint-Judocuskerk en pastorie Maleizen.
  • VANDENBOSCH H. 1978: Over Yssche Verleden - Overijse Heden, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien