Villa Michiels met park

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Eclectisch landhuis met uitzicht uit het interbellum, gebouwd als buitenverblijf voor de familie Michiels, met bijhorend park en dienstgebouwen, vandaag gemeentepark. Voortuin afgezet met ijzeren hekken op een lage bakstenen muur.

Historiek

Op het perceel werd een eerste woning kadastraal geregistreerd in 1869 in eigendom van Jean Baptiste Hernalsteens-Coosemans. Eind 19de eeuw werden ten zuidoosten van het huis een koetshuis en 10 serres geregistreerd. De kadastrale mutatieschets van 1926 tekent een aanzienlijke vergroting van de woning op in eigendom van de familie Michiels (Constant Victor Henri Michiels – Reusens), evenals de bouw van een oranjerie en extra "broeikassen". Ten zuidoosten van de woning werd ook een conciërgewoning gebouwd tegen de perceelsgrens. Naderhand werd de villa verschillende keren verbouwd en uitgebreid.

De familie Michiels maakte samen met de familie Bieswal het chocolademerk Côte d’Or, gedeponeerd in 1883 door Charles Neuhaus, groot onder de nv Alimenta. De fabriek was gelegen in Anderlecht, maar de familie bezat een grote eigendom in Maleizen aan de rand van het Zoniënwoud. Veel werknemers van de fabriek waren afkomstig uit Maleizen. De grafkapel van de familie staat op het plaatselijke kerkhof.

In 1978 verkocht de familie de villa met park aan de gemeente. Villa en park werden gescheiden in de jaren 1990. Anno 2015 werd de renovatie van de villa in privéhanden afgerond.

Landhuis

Landhuis met bepleisterde gevels van in oorsprong vijf (?), vandaag zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (nieuwe leien). Links later aangebouwde travee onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen met geprofileerde omlijstingen en rocaille sluitsteen: vernieuwd schrijnwerk. Boven de voormalige erkervormige hoofdtoegang zit een betonnen luifel uit het interbellum. Tegen de achtergevel lagere uitbreidingen.

Bij de verschillende verbouwingen werd vermoedelijk ook het interieur telkens aangepast. Vandaag blijven onder andere het schrijnwerk van een aantal deuren en een parketvloer in de kamers aan de voorzijde van de woning.

Park

Klein park aangelegd tijdens het interbellum in een landschappelijke stijl. Het park is vandaag ingericht als gemeentepark.

Het park is toegankelijk via een poort in een gebogen bakstenen muur met op de hoeken bakstenen pijlers met hardstenen afdekplaat. Van hieruit vertrekt er een gebogen pad richting het bijgebouw ten zuidoosten van de villa, namelijk een koetshuis of woning van de hovenier (?).

De cottage getinte woning of koetshuis (?) bestaat uit een witgeschilderde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder een complexe kunstleien bedaking. Vandaag is het geheel sterk aangepast en wordt het gebruikt als jeugdlokalen. Het voormalige bijgebouw ten zuidoosten van het koetshuis is vervangen door een nieuwbouw.

In het park staat er een brug in cementrustiek waaronder een pad loopt, maar waarover je ook kan wandelen via een trap en leuning met knoestige boomstammen in cementrustiek; onderaan een rotsmassa in cementrustiek.

Eveneens in het park een vernieuwde kiosk, met hieronder een bewaarde ijskelder of groentekelder (?) waarvan de toegang toegemetst is. Op de plaats van de kiosk werd in 1926 de oranjerie geregistreerd. De kiosk wordt gedragen door een rotsmassa uit cementrustiek. Ten zuiden in het park stonden ook druivenserres en een speelchalet voor de kinderen. Deze zijn alle afgebroken. Tegen de zuidoostelijke perceelsgrens van het park staat nog een romantische poortruïne in kunststeen of cementrustiek (?).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1869/19, 1897/45 en 1926/169.
  • DE BOECK I. 2001: Van Vesalius , Chocolade en Kloosterzusters, XXIIste bijdrage over de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien