Cottage getinte villa Le Clos Des Cabris

Beschrijving

Cottage getinte villa "Le Clos Des Cabris" uit het interbellum gelegen in een grote villatuin op de hoek met de Groenendaallaan en toegankelijk via een poort tussen twee breukstenen pijlers. Links van de villa aan de Terhulpensesteenweg voormalige personeelswoning (nummer 662A).

Kadastraal geregistreerd als een regularisatie van een nieuwe constructie in 1927 als eigendom van J.E. Groenendaels-Lacroix samen met de personeelswoning. De villa past in de ontwikkeling van Maleizen waar vanaf het einde van de 19de eeuw de rijke burgerij uit Brussel haar buitenverblijven en villa’s kwam bouwen op de ontgonnen delen van het Zoniënwoud, vooral langs de Terhulpensesteenweg en de nieuwe zijlanen hiervan.

Villa op een min of meer rechthoekige plattegrond met witgeschilderde beraapte gevels op een hoge breukstenen plint en onder een complexe bedaking van geglazuurde rode pannen. Rechts uitspringend risaliet met een driezijdige erker uitlopend op een balkon met houten borstwering. Links eveneens een travee met puntgevel met een erker uitlopend op een gelijkaardig balkon. In de puntgevels gecementeerde banden refererend aan vakwerk. In de linkerzijgevel nog een puntgevel en erker. Rechthoekige muuropeningen met bewaard (?) schrijnwerk.

Personeelswoning (nummer 662A) met eenzelfde uitzicht, maar bescheidener. Kleine woning op de linkerhoek van het perceel van één bouwlaag met een breukstenen plint en onder een complex mansardedak (nok evenwijdig met de straat). Bepleisterde en beschilderde gevel met in de puntgevel gecementeerde banden refererend aan vakwerk (zie villa). Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Waarschijnlijk ook in gebruik geweest als garage.

In de tuin grote bomen en achteraan cirkelvormig grasplein omzoomd met bomen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1927/204.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien